Mentorschap

Bij Mando begrijpen we hoe emotioneel belastend het kan zijn wanneer een dierbare niet langer zelfstandig beslissingen kan nemen. Mentorschap biedt een wettelijke oplossing om de belangen van iemand die niet meer zelfstandig kan handelen te beschermen. Wij begeleiden u graag door dit proces.

Wat is Mentorschap?

Mentorschap is een juridische maatregel die bedoeld is om personen te beschermen die niet in staat zijn om zelfstandig beslissingen te nemen over hun verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Een mentor wordt aangesteld door de rechter.

Voor wie is het bedoeld?

Mentorschap biedt bescherming voor kwetsbare mensen die extra ondersteuning nodig hebben bij het nemen van beslissingen. Hun welzijn en belangen moeten op de best mogelijke manier worden behartigd. Een mentor kan uitkomst bieden.

Wie kan het aanvragen?

Mentorschap kan worden aangevraagd door de volgende personen en instellingen:

  • U kunt dit zelf doen;
  • Uw echtgenoot of partner;
  • Familieleden tot in de vierde graad. Dit zijn uw ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen, broers, zussen, ooms, tantes, neven of nichten;
  • Degene die het gezag over u uitoefent (zoals bijvoorbeeld een voogd als de betrokkene minderjarig is);
  • De officier van Justitie. Dit kan alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld omdat er geen familie meer is;
  • De instelling die u verzorgt of begeleidt;
  • De curator of de bewindvoerder van u.

Hoe wordt mentorschap aangevraagd?

Als het voor u of uw dierbare niet meer mogelijk is om zelfstandig beslissingen te nemen over uw verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding dan kunt u zich bij ons aanmelden. Aanmelden is eenvoudig en kan telefonisch van maandag tot en met donderdag tussen 09:00 en 11:00 uur, per e-mail of via deze link.

We starten met een persoonlijk gesprek, bij voorkeur bij u thuis. Tijdens dit gesprek geven wij uitleg over het mentorschap en wat wij voor u kunnen betekenen. We nemen de tijd om u te leren kennen. Mocht u begeleiding hebben, dan zouden wij ook graag met hen kennis maken. Doel van dit kennismaakgesprek is aanvoelen of er een goede klik is. Wanneer wij voor u de taak als mentor op ons mogen nemen, zullen wij u bijstaan bij het indienen van de aanvraag.

De rechtbank

Zodra het verzoekschrift is ontvangen door de rechtbank, zal de kantonrechter uw verzoek beoordelen en eventueel een zitting plannen. Hierna zal de kantonrechter een beslissing nemen over uw verzoek om mentorschap uit te spreken, ook zal duidelijk worden vanaf wanneer het mentorschap van start gaat. De kantonrechter stuurt zowel u als ons een bevestiging van deze beslissing, de zogenaamde beschikking. Dit officiële document bevestigt dat er sprake is van mentorschap.

Bel nu direct of meld u aan voor een gratis intake gesprek

Wat zijn de taken van een mentor?

De taken van een mentor zijn onder andere

  • Regelen van de zorg met zorgverleners en behandelaars;
  • Persoonlijk contact onderhouden met de betrokkene, zodat de mentor weet hoe het met de betrokkene gaat;
  • De betrokkene ondersteunen of vertegenwoordigen tijdens gesprekken met zorgverleners, behandelaars of instellingen;
  • In actie komen als de betrokkene niet de zorg krijgt die hij nodig heeft;
  • Ingrijpen als een situatie niet goed is voor de betrokkene. Bijvoorbeeld als zijn gezondheid achteruit gaat. Of als het de betrokkene niet goed meer lukt om zelfstandig te blijven wonen;
  • Verslag doen aan de rechter over het verloop van het mentorschap.

Contact


Als het voor u of uw dierbare niet meer mogelijk is om zelfstandig beslissingen te nemen over uw/hun verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding, kunt u contact met ons opnemen voor informatie en vrijblijvend advies. Indien u iemand kent die hierbij hulp zou kunnen gebruiken, moedigen wij u aan om eveneens contact op te nemen. Voor antwoorden op veelvoorkomende vragen verwijzen wij u graag naar onze pagina met veelgestelde vragen.

"*" geeft vereiste velden aan